
Ontwormen van huisdieren
Ontwormen is een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg voor huisdieren. Regelmatig ontwormen helpt niet alleen je huisdier gezond te houden, maar beschermt ook mensen in de omgeving, aangezien sommige wormen die huisdieren infecteren overdraagbaar kunnen zijn naar mensen. Hieronder bespreken we waarom het belangrijk is, welke soorten wormen vaak voorkomen bij huisdieren, en hoe je effectief kunt ontwormen.
Waarom is ontwormen belangrijk?
Worminfecties kunnen verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken bij huisdieren, waaronder diarree, gewichtsverlies, een doffe vacht, en in ernstige gevallen kunnen ze leiden tot schade aan interne organen. Jonge dieren, zoals puppies en kittens, zijn bijzonder vatbaar voor ernstige infecties. Daarnaast kunnen sommige soorten wormen, zoals spoelwormen, ook gezondheidsrisico's voor mensen inhouden, vooral voor kinderen die dicht bij huisdieren spelen. Daarom is het erg van belang om honden en katten die in contact komen met kinderen preventief te ontwormen!
Veelvoorkomende soorten wormen
De meest voorkomende wormen die huisdieren infecteren zijn:
Spoelwormen:
Deze leven in de darmen en zijn vooral een probleem bij jonge dieren.
Haakwormen:
Deze hechten zich vast aan de darmwand en voeden zich met bloed, wat bloedarmoede kan veroorzaken.
Lintwormen:
Deze worden vaak overgedragen via vlooien en kunnen segmenten van de worm in de ontlasting van het huisdier zichtbaar maken.
Hartwormen:
Overgedragen door muggen, deze wormen leven in de hartkamers en de longslagaders en kunnen ernstige hartproblemen veroorzaken. Dit is geen worm die in Nederland voorkomt. Deze kan dus alleen voorkomen bij huisdieren die in het buitenland zijn geweest. Het is daarom ook belangrijk om extra maatregelen te nemen voordat je met jouw huisdier naar het buitenland gaat. Ik kan hier passend advies op maat voor geven.
Hoe ontworm je je huisdier?
Het ontwormingsproces varieert afhankelijk van het type worm, de leeftijd van het huisdier, en zijn algemene gezondheidstoestand. De meest gebruikelijke methoden voor het ontwormen zijn:
Orale ontworming: Pillen of pasta die aan huisdieren worden gegeven om de aanwezige wormen te doden.
Spot-on behandelingen: Medicatie die op de huid van het huisdier wordt aangebracht en die helpt bij het beheersen van bepaalde worminfecties.
Ontwormings-schema voor huisdieren
Het is belangrijk om een regelmatig ontwormingsschema aan te houden, dat kan variëren van maandelijks tot ieder kwartaal afhankelijk van de leeftijd van het dier en de specifieke risico's waaraan het wordt blootgesteld. Jonge huisdieren moeten vaker worden ontwormd, meestal elke 2 tot 4 weken, tot ze ongeveer zes maanden oud zijn. Volwassen huisdieren kunnen minder frequent worden ontwormd, afhankelijk van hun levensstijl.
Katten ontwormen
Bij de fokker word je kitten 3 keer ontwormd tegen spoelwormen voordat hij uit het nest gaat. Namelijk als hij 3, 5 en 7 weken oud is. Dit is nodig, omdat een pasgeboren kitten erg ziek kan worden van wormen en zelfs dood kan gaan door een ernstige worminfectie. Totdat je kitten 6 maanden oud is, is het slim om hem iedere maand te ontwormen met een ontwormingsmiddel. De weerstand van je kitten is dan nog niet altijd sterk genoeg om een worminfectie te bestrijden. Ook kan het zijn dat je kitten door wormen niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Daardoor kan hij mager worden en in ernstige gevallen een groeiachterstand oplopen.
Volwassen katten (dat wil zeggen, ouder dan een half jaar) moet je 2 tot 4 keer per jaar ontwormen. Hoe vaak het moet, hangt af van de omgeving waarin jouw kat leeft. Bij buitenkatten (of katten die rauw vlees eten) ontworm je 4 keer per jaar, bij binnenkatten ontworm je 2 keer per jaar.
Honden ontwormen
Het ontwormingsschema voor puppy's begint met ontwormen van puppy's vanaf twee weken leeftijd, daarna iedere twee weken herhalen. Dit wordt bij de fokker gedaan. Daarna één keer per maand tot een leeftijd van zes maanden. Vanaf zes maanden leeftijd één keer per drie maanden. Vergeet niet de moeder hond tegelijk mee te ontwormen.
Het beste is je volwassen hond vier keer per jaar een wormenkuur te geven. Het kan zijn dat jouw dier meer risico heeft op een wormbesmetting, en daarom vaker dan vier keer per jaar een behandeling nodig heeft. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als jouw dier rauw vlees eet of veel in contact komt met kleine kinderen. Honden die buiten leven, zoals jachthonden en kennelhonden, kan u het beste elke maand ontwormen.
Paarden ontwormen
Het is verstandig om bij paarden ouder dan drie jaar twee tot drie keer per jaar mestonderzoek te doen (maart, juni, september) en ze één keer per jaar, in het najaar (november), standaard te ontwormen met een middel dat ook tegen lintworm werkt.
Conclusie
Regelmatig ontwormen is essentieel om de gezondheid van je huisdier te waarborgen en om je gezin te beschermen tegen mogelijke ziekten die door wormen worden overgedragen. Het is raadzaam om nauw samen te werken om een passend ontwormingsplan op te stellen dat is afgestemd op de behoeften van je huisdier. Dit zorgt ervoor dat je huisdier gezond en gelukkig blijft, vrij van parasitaire infecties.